ИЗЛОЖБИ

ФОТОКОНКУРС И РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА ФОТОПЛЕНЕРИ “ЗАБРАВЕНИТЕ РОДОПИ” – 12 ГОДИНИ, 14 ПЛЕНЕРА, НАД 100 ФОТОГРАФА!

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ

ФОТОКОНКУРС И РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА

 

ФОТОПЛЕНЕРИ "ЗАБРАВЕНИТЕ РОДОПИ" - 12 ГОДИНИ, 14 ПЛЕНЕРА, НАД 100 ФОТОГРАФА!

 

Преди 12 години, почти по това време на годината, в началото на месец юли 2010 година, проведохме първият фотопленер "Забравените Родопи". Месец преди това посетихме село Мугла, за да проучим местата и обектите за снимане и подготвим организацията на пленера. Посрещна ни "Весяка", мугленец милеещ за селото си и мечтаещ, то да стане туристическа дестинация. Решихме, че един фотопленер там може да популяризира село Мугла, до тогава познато само на местните и туристическите групи преминаващи през него по време на пешеходните си преходи в Западните Родопи.

По онова време селото беше още голямо - местните говореха за около 500 - 600 постоянно пребиваващи жители, а пътя все още беше нормално проходим, макар и не много хубав. Заглавието "Забравените Родопи", което през тези 12 години се превърна в символ на загиващите селца в милата ни Родина, измислихме заедно с Весяка - няма да го забравя - седнал на един камък пред разрушаваща се къща в мугленската махала "Касъка", пред полусрутен гараж, в който още стоеше "Ладата", с Веско се заговорихме за "Заглавието" на предстоящия фотопленер. Аз предложих няколко варианта - "Изгубените Родопи", "Изчезващите Родопи", и др., но накрая с Весяка се спряхме на "Забравените Родопи", което може би най-точно описваше и описва състоянието на селца като Мугла, оцеляващи може би само благодарение на любовта на техните по-млади жители към родното им място.

Проведохме пленера, силна група фотографи от Смолян се присъединиха към нас и резултата беше изложбата "Забравените Родопи", която показахме в София, а през 2014-та я занесохме в Мугла и я наредихме във фоайето на хотел "Мугла". Оттогава тя е там и може да бъде видяна от всеки, който минава през селото.

Но оттогава "Забравените Родопи" стана нещо като емблема на клуба. Започнахме да провеждаме ежегодни пленери в село Мугла, вече и по два пъти в годината.

Това е кратката история на фотопленерите "Забравените Родопи", създадени, организирани и провеждани от фотоклуб "Осмо изкуство".

 

На последния фотопленер в с. Мугла, решихме, че е време да поканим всички участвали фотографи да изпратят своите най-добри кадри от пленер(и) в село Мугла, в които са участвали и да организираме една ретроспективна изложба. Естествено няма да минем без конкурс - най-добрите фотографии ще бъдат оценени от жури и ще получат награди осигурени от Фотографски системи - официален представител на Sigma Corporation Japan за България и основен спонсор на Фотоклуб "Осмо изкуство".

 

Календар:

- До 30 юни 2022 година - изпращане по е-мейл на поканата за участие до всички фотографи, участвали в някои от пленерите "Забравените Родопи" от 2010 до 2022 година.

- 01 юли - 30 ноември 2022 година - изпращане на снимки до организаторите от фотоклуб "Осмо изкуство" на следния адрес: 8artclub@gmail.com

Кадрите трябва да са във формат JPEG и файловете да са не по-големи от 3000 пиксела по дългата страна. Ако се налага, преди отпечатването, журито може да изиска от участниците по-големи файлове за печат.

- 01 декември - 31 януари - журиране

- До 15 февруари - публикуване на резултатите на страницата на Фотоклуб "Осмо изкуство" и уведомяване на наградените и включените в изложбата автори по е-мейл.

- Март 2023 година - отпечатване на изложбата 

- Април 2023 година - откриване на изложбата в София и награждаване на победителите (Датата и мястото ще бъдат анонсирани допълнително)

- 29 юли - 2 август 2023 година - Среде Лето - село Мугла - Фотопленер "Забравените Родопи" 2023 и откриване на изложбата в село Мугла.

 

Жури:

Председател:  Генчо Петков ф.х. EFIAP

Росен Коларов ф.х.

Таня Маркова                                 

Резерва: Светослав Драгиев

 

Изисквания:

1. Всеки автор, участвал в един или повече пленери от серията "Забравените Родопи" може да изпрати до 5 фотографии.

2. Размер на снимките по дългата страна - максимум 3000 пиксела

3. Снимките трябва да бъдат наименовани по следния начин:

Имена_на_Автора (на латиница)_Пореден номер на снимката

Пример: Иван Иванов предава три кадъра за конкурса:

Ivan_Ivanov_1

Ivan_Ivanov_2

Ivan_Ivanov_3

4. Снимките трябва да бъдат изпратени на 8artclub@gmail.com до 30 ноември 2022 година.

 

Награди на журито:

награда - Ваучер за 500 лв. за закупуване на продукти Sigma от Фотографски системи

II награда - Ваучер за 300 лв. за закупуване на продукти LensCoat от Фотографски системи

III награда - Ваучер за 200 лв. за закупуване на продукти BlackRapid от Фотографски системи

 

Награда на публиката:

Фотографски елек 8 Art Gear - марката на Фотоклуб "Осмо Изкуство" и Фотографски Системи.