ФОТОПЛЕНЕРИ

SIGMA ФОТО ФЕСТ – ЗАБРАВЕНИТЕ РОДОПИ 2023

SIGMA ФОТО ФЕСТ - ЗАБРАВЕНИТЕ РОДОПИ 2023

Пейзажи след настъпването на нощта - Суперлуна и Млечен път

Улична (Street) фотография в Забравените Родопски Села

Обективът като инструмент на художественото изразяване

Откриване на Фотоизложба „Забравените Родопи - 12 години, 14 пленера, над 100 фотографа

И всичко това по време на празника „Среде лето" в 

с. Мугла, ЗАПАДНИ РОДОПИ

Със съдействието на Sigma - специални обективи за специални места

1 6 август 2023 г.

Приятели,

Традиционно в началото на месец август Фотоклуб „Осмо изкуство" със съдействието на официалния дистрибутор на Sigma за България - Фотографски системи, провежда своите мероприятия в Забравените Родопи. Тази година, в продължение на 6 дни в началото на месец август, предлагаме на Вашето внимание  различни фото-предизвикателства, лекции, приключения и работилници под общото заглавие „Sigma Фото Фест - Забравените Родопи".

 

На 1 август ще се възползваме от щедрото предложение на Майката Природа наречено Суперлуна и още с пристигането си ще започнем с лекция „Как Суперлуната да изгрее в снимките ни?", а по-късно вечерта ще продължим с практическо прилагане на съветите от лекцията по време на лунния изгрев.

 

На следващия ден - 2 август - е празникът на село Мугла - „Среде лето"!

Съборът-надпяване е свързан с отколешни езически обичаи, свързани с предсказване по венец от цветя. В навечерието на празника се берат цветя и се правят китки, които се оставят да пренощуват на открито под звездите. В деня на празника китките се събират в общ казан и се наричат поотделно от моми и млади жени за гадание, за здраве, за лечение и др.

Обичаят "Среде лето" на читалището в село Мугла е сред излъчените кандидатури за "Живи човешки съкровища - България" за 2022 г.

Следобеда ще продължим със следващата тема на пленера - Уличната фотография или, както е по-известна -  Street фотография. Майсторът на обектива ф.х. Милан Христев AFIAP ще изнесе лекция на тема „Улична (Street) фотография".  

„Милан Христев се занимава с фотография повече от 40 години. Фотографиите му са обиколили света и са показани в повече от 60 изложби и са публикувани в някои от най-престижните издания! Той работи в много жанрове на художествената фотография, но всъщност негова страст е улицата ... фотографията на момента".

С творчеството на ф.х. Милан Христев AFIAP може да се запознаете ТУК!

Всяка вечер (ако не сме заети със снимане), ще имаме възможност за прожекция и обсъждане на кадри по темата, заснети в селото по време на мероприятието.

 

Темата за 3 август ще бъде - Родопските пейзажи - през деня и след настъпването на нощта. Ще направим офроуд обиколка в местностите над селото по маршрут: с. Мугла - махала Касъка - Кьошке - местност Мурсалица и връх Чаева Чука - с. Мугла. При желание вечерта може да се върнем в местността Кьошке за снимане на млечен път.

 

На 4 август ще открием ретроспективната изложба от фотопленерите, които провеждаме в с. Мугла от 2010 година насам под надслов - ФОТОПЛЕНЕРИ "ЗАБРАВЕНИТЕ РОДОПИ" - 12 ГОДИНИ, 14 ПЛЕНЕРА, НАД 100 ФОТОГРАФА!" и ще обявим победителите в конкурса.

 

В съботния ден - 5 август, при подходящи условия и ясно време, ще организираме изкачване на втория по височина връх в Родопите - Карлък - Орфей (2188 м.), който е само с 3 метра по-нисък от първенеца Голям Перелик. От връх Карлък се вижда голяма част от Родопите: Чернатица, Баташки снежник, Пампорово, връх Снежанка, Мурсалица, Триградско плато, планините - Рила, Пирин, Стара планина и др.

 

Местата за участие са ограничени, така че побързайте със записването. При записване отбелязвайте периода, за който искате да участвате, в полето забележка на формата за записване:

 

- участие за уъркшопите по Улична (Street) фотография и Родопски пейзажи със Суперлуна и млечен път в периода от 1 до 4 август 2023 г. - цена 139 лв. с ДДС.

 

- участие само за откриване на изложбата ФОТОПЛЕНЕРИ "ЗАБРАВЕНИТЕ РОДОПИ" - 12 ГОДИНИ, 14 ПЛЕНЕРА, НАД 100 ФОТОГРАФА!" и за събора на селото в периода от 4 до 6 август 2023 г. - цена 49 лв. с ДДС 

 

- участие за пълния период на провеждане на Sigma Фото Фест „Забравените Родопи" от 1 до 6 август 2023 г. - цена 149 лв. с ДДС.

 

Поради ограничения брой места заявките за участие в целия период на Sigma Фото Фест ще бъдат приемани с приоритет.

 

Поради влошеното състояние на пътя от Смолян до Мугла, препоръчваме пътуването до селото да става по новия път през Девин и Тешел. За повече информация се обръщайте към организаторите на Sigma Фото Фест 2023.

ПРОГРАМА

1 август - вторник
След 14:00 ч. - Пристигане и акредитиране на участниците.

За желаещите - Възможност за снимане на подготовката (брането на цветя и билки) на обичая „Среде Лето". Часът и мястото ще бъдат уточнени на място.

- 16:00 - 17:00 ч. - Лекция „Как да накараме Суперлуната да изгрее в снимките ни?" - лектори Илиян Илиев и Светослав Драгиев - Фотоклуб „Осмо изкуство" - ресторанта на хотел Мугла

- 17:00 - 18:00 ч. - време за намиране на подходящи място и гледна точка за снимане на Суперлуната. На непознаващите местността и селото, ще бъдат дадени насоки за подходящи места за снимане.

- 21:31 Астрономически изгрев на Луната, видим диск +8%. Видимост на Луната в зависимост от позицията - около 22:00 - 22:30, в посока 135°-140°. 

 

2 август - сряда

- Обичай "Среде Лето" - представен от групата на народно читалище "Георги Сава Раковски" с.Мугла.

„Среде лето" е хилядолетна традиция засвидетелствана от времето на траките. Те са почитали два празника - посрещане на слънцето през зимата и изпращането му към зимата в началото на м. Август - слънчев кръговрат. „Среде лето" бележи края на периода, в който силата на слънцето расте и е началото на упадъка на силите му преди зимата. В обичая битуват старинни преживелици, които се изразяват във вярването за магическата сила на водата и зеленината. Вярва се, че слънцето слиза да се окъпе във водата, облича кожуха и тръгва към зимата, като препуска по небето със своята огнена колесница. 

Празникът започва още на 1 август вечерта. От набраните цветя се повиват китки, завързани с червен конец /символ на кръвта и закодираното ДНК/ - за всеки член от семейството и една по- голяма за къщата. Поставя се в бяла харкумка пълна с вода и се изнася навън на месечина и звезди /космични сили/. Трябва да престои през ноща, покрита с бяла кърпа и не се внася в дома докато не се "поят" - пеят китките. 

На втори август всички стават рано и с нетърпение оглеждат китките. Радостни са, когато те са свежи - символизират здраве. При изгрев слънце цялото село е навън, събират се на „Яза" до вода да "поят" - пеят китките. Харкумките са поставени в средата, откриват се от кърпите. Най - възрастната жена взема една от китките и „плиска" с вода околните. На всяка китка се пее и по съдържанието на песента се гадае. 

Всички заедно посрещат слънцето, което потегля вече към зимата. Момите хвърлят венците, за да се види кой венец ще се отдалечи най-бързо /сватбата ще е най-скоро/. За здраве и радостни дни със силата на билките и водата мугленските родове наричат китките с песен и благословия. Екват цветните песенни мелодии извиращи от корените, за да се плиснат като бисери от избухнали светове. Народните ваятели описват със звуци и глас дълбините на житейските пътеки които с вълните на музиката, като приливна вълна се реят волно в простора.

15:00 - 16:30 ч. - Лекция "Улична (Street) фотография" - лектор ф.х. Милан Христев AFIAP - ресторанта на хотел Мугла

16:30 - 17:00 ч. - Пауза за кафе, бира или който, каквото си поръча от ресторанта на хотел Мугла.

17:00 - 18:30 ч. - Лекция "Обективът като инструмент на художественото  изразяване" - лектор ф.х. Милан Христев AFIAP - ресторанта на хотел Мугла.

Целта на лекцията е да запознае участниците с типовете обективи използвани във фотографията и приложението им в творческите фотографски процеси.

- Време за вечеря

- По време на вечерята ще организираме прожекция и обсъждане на кадрите заснети от началото на пленера до момента. За целта нека всички участници да снимат и във формат JPEG, за да улеснят провеждането на прожекцията.

 

3 август - четвъртък

До обяд - време за разходка и снимане в селото. 

12:00 - 13:30 - Представяне Sigma - нови обективи за безогледални пълноформатни системи: 

- Първият в света ултра-широкоъгълен и супер-светлосилен обектив за безогледални пълноформатни системи Sigma 14 mm F1.4 DG DN

Обективи представени на пазара от началото на 2023 година до момента: 

- Sigma 60-600mm F4.5-5.6  DG DN Sports, Sigma 50/1.4 DG DN Art

- Sigma "I" Series - нови компактни прайм обективи - Sigma 50mm F2.0 DG DN Contemporary и Sigma 17mm F2.0 DG DN Contemporary.

- Нов обектив за безогледални системи Sony-E, Canon EF-M и Fujifilm X с APS-C размер на сензора - Sigma 23mm F1.4 DC DN Contemporary

- Първите обективи Sigma за система Nikon Z 16 mm F1.4 DC DN Contemporary, 30 mm F1.4 DC DN Contemporary и 56 mm F1.4 DC DN Contemporary

Презентацията ще се проведе в ресторанта на х-л "Мугла".

Около 15:00 ч. - потегляне на офроуд разходка по маршрут - с. Мугла - махала Касъка - Кьошке - местност Мурсалица и връх Чаева Чука - с. Мугла. При желание вечерта може да се върнем в местността Кьошке за снимане на млечен път. Въпреки силната луна, тя няма да е видима (изгряла) и  малко след смрачаване до към 23:00 ч. ще може да се снима Млечния път с пълен Галактически център, почти вертикално.

 

Цената на Офроуд разходката с джипове е 65 лв. на човек и се заплаща от участниците на място, директно към съответния доставчик на услугата.

 

4 август - петък

- Свободно време за снимки в селото. 

16:30 ч. - Откриване на изложбата ФОТОПЛЕНЕРИ "ЗАБРАВЕНИТЕ РОДОПИ" - 12 ГОДИНИ, 14 ПЛЕНЕРА, НАД 100 ФОТОГРАФА!" - фоайето на х-л Мугла

- Обявяване на наградените автори и връчване на наградите - фоайето на х-л Мугла.

 

5 август - събота

Рано сутринта (часът ще бъде определен на място) - Събиране на групата и потегляне към връх „Карлък - Орфей". Разходката до връх Карлък ще се проведе само при подходящи условия и ясно време.

 

Вечерта - Прожекция и обсъждане на кадри на участниците заснети по време събитията от Sigma  Фото Фест „Мугленски Фотоработилници - Забравените Родопи" 2023.

 

6 август - неделя

- Свободно време за снимки в селото. 

- Възможност за обяд в ресторанта на х-л Мугла.

- Отпътуване

 

Програмата на фотопленера може да претърпи промени в зависимост от снимачните условия и възникването на други независещи от организаторите на Sigma Фото Фест фактори!

 

ЗАПИСВАНЕ И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ


Местата за участие са ограничени, така че побързайте със записването. При записване отбелязвайте периода, за който искате да участвате в полето забележка на формата за записване:

 

- участие за уъркшопите по Улична (Street) фотография и Родопски пейзажи със Суперлуна и млечен път в периода от 1 до 4 август 2023 г. - цена 139 лв.

 

- участие само за откриване на изложбата ФОТОПЛЕНЕРИ "ЗАБРАВЕНИТЕ РОДОПИ" - 12 ГОДИНИ, 14 ПЛЕНЕРА, НАД 100 ФОТОГРАФА!" и за събора на селото в периода от 4 до 6 август 2023 г. - цена 49 лв. 

 

- участие за пълния период на провеждане на Sigma Фото Фест „Забравените Родопи" от 1 до 6 август 2023 г. - цена 149 лв. с ДДС.

 

Поради ограничения брой места заявките за участие в целия период на Sigma Фото Фест ще бъдат приемани с приоритет.


Местата за участие в Sigma Фото Фест са ограничени и попълването им става по реда на подаването на заявка и заплащане на такса участие. Желаещите да участват, трябва да попълнят онлайн формата за записване за съответния период и да направят плащане на таксата за участие, след което ще получат потвърждение, че заявката им е приета. 

 

В таксата за участие в Sigma Фото Фест не са включени:

- нощувки, храна и транспорт. Възможност за нощувки - хотел "Мугла" и къщи за гости в селото. Цена за нощувка със закуска - 35 лв. на човек на вечер.

- Офроуд разходка - 65 лв. на човек.

 

Разходите за нощувки, храна, транспорт и допълнителни услуги (в т.ч.  офроуд разходка) се заплащат от участниците на място, директно към съответния доставчик на услугата. 

 

Поради влошеното състояние на пътя от Смолян до Мугла, препоръчваме пътуването до селото да става по новия път през Девин и Тешел. За повече информация се обръщайте към организаторите на Sigma Фото Фест 2023.

 

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ - 14 ЮЛИ 2023 Г. ИЛИ ДО ИЗЧЕРПВАНЕ НА МЕСТАТА!

 

Записването може да стане ОТ БУТОНА "ЗАПИСВАНЕ" В КРАЯ НА ТАЗИ СТРАНИЦА НАД ГАЛЕРИЯТА! 

 

ЗАПЛАЩАНЕТО НА 100% ОТ СУМАТА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШИ ДО 3 ДНИ ОТ ДАТАТА НА ЗАЯВКАТА!


Плащане на таксата участие в пленера:

ФОТОГРАФСКИ СИСТЕМИ ЕООД

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА

IBAN: BG63FINV91501015365601

BIC: FINVBGSF 

За плащането ще ви бъде издадена данъчна фактура.

 

Таксата участие включва:

- Участие в работилниците на тема „Улична (Street) фотография, „Как Суперлуната да изгрее в снимките ни?", „Пейзажи след настъпването на нощта"

- Творчески съвети и техническа помощ от лекторите - ф.х. Милан Христев AFIAP, Илиян Илиев и от организаторите.

- Възможност за използване на техника - обективи и камери Sigma - по време на мероприятието.

- Обсъждане на направените снимки и постигнатите резултати от участниците.

- Анализ и технически препоръки за кадрите на всеки автор.

 

Таксата участие не включва:

- Транспорт

- Нощувки

- Лични разходи

- Закуски, обеди и вечери

- Offroad обиколката планирана за 3 август 2023 г.

 

Допълнително се заплаща на място:

- нощувки с включени закуски както следва:

- Хотел "Мугла" - 35 лв. на човек на вечер

- Къща за гости "Мишел" - 35 лв. на човек на вечер

- офроуд разходка - 65 лв. на човек.

 

Допълнителните разходи се заплащат от участниците на място в брой.

 

Забележка:

- Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на мероприятието.

- Организаторите не извършват, не съдействат и не осигуряват транспорт на участниците, настаняване/ нощувки и изхранване.

 

Авторски права
Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на Sigma Фото Фест си запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му и реклама.

 

За повече информация:

02 444 26 61 - Фотоклуб "Осмо изкуство", Фотографски системи 

 

Кадрите в галерията са заснети по време на предишни фотопленери организирани в село Мугла от Фотоклуб "Осмо изкуство".